i

Besøg forfædrenes hjemstavn

Michael Augustesen
Del artiklen:

Inspirationen

Dette blogindlæg er inspireret af en mail jeg fik fra en kunde forleden, efter et projekt, der blev afsluttet i 2016.

Kunden skrev:  En verden har åbnet sig for mig. Ingen i familien kendte til min Svenske bedstemors, Caroline, ophav og historie. Det har www.slaegtenshistorie.dk hjulpet mig med at få overblik over. Vi har brugt en del sommerferier på at besøge Carolines barndomsland, egnen og kirken, hvor hun blev døbt. Det har bragt mange gode oplevelser og givet en kæmpestor forståelse for hvilke livsvilkår der har været på egnen, hvor hun voksede op.

Besøg på egnen

Jeg har også selv besøgt mange egne af Danmark, set gårde og landejendomme, kirkegårde og kirker samt museer for at kunne danne mig et indtryk af mine forfædres liv på den egn hvor de var hjemmehørende.

Farmors far

På min farmors fars fødeegn, på Fyn, fandt jeg frem til hans fødegård, som stadig er i slægtens eje, hos en af hans fætres barnebarn, en mand jeg aldrig havde mødt eller kendte i forvejen. Jeg kørte ind på gårdspladsen, præsenterede mig og fik en rundvisning på gården. Jeg var yderst taknemmelig for at blive godt modtaget og for rundvisningen og gårdhistorien, som han kendte til den. Han var også meget glad for besøget og for det slægtstræ, som jeg efterfølgende sendte til ham.

Inden gården blev udflyttet i 1841, var gården beliggende midt inde i den nærliggende landsby og på det lokalhistoriske arkiv fandtes der billeder af den oprindelige gård, der først blev nedrevet i 1963. Denne firlængede gård havde været i mine forfædres eje siden 1668. Et efterfølgende besøg på kirkegården var heller ikke uden succes. Der var gravsteder og sten over familiemedlemmer og beboere fra den nuværende gård, bevaret tilbage til 1855. Inde i kirken var døbefonten hvor oldefar blev døbt for over 140 år siden samt nogle flotte kalkmalerier. Det var ren afstresning at sætte sig på en af bænkene og lade tankerne flyve tilbage i tiden.

Farfar

Farfars aner kom fra Øland i Vendsyssel, hvor oldefaren var skytte på Oxholm gods. Et besøg på halvøen der var også meget berigende. Ved besøget på det lille og meget hyggelige lokale arkiv blev jeg tilbudt en rundtur på egnen af en af arkivets medarbejdere. Jeg så ”Skovhuset” hvor skytten boede og hørte om livet på Øland i gamle dage. Fantastisk service fra arkivets side! http://hanherred.dk/sognegrupper/oeland/

Opfordring til slægtsforskere

Jeg vil opfordre alle, der er interesserede i slægtshistorie, til at besøge de egne, hvor slægten har boet. Det giver bare noget ekstra til slægtshistorien og for mit eget vedkommende en følelse af samhørighed med anerne, at være på den egn, hvor de måske har dyrket jorden og boet i hundredvis af år.

Fantasi

Et stenhegn omkring en mark sætter tankerne i gang hos mig.

Hvis nu tiptiptipoldefar havde været fæstebonde, havde han mon så været med til at bygge hegnet? En undersøgelse af hvilket arbejde en fæstebonde i området skulle yde, kan give svaret.

Hvor boede tiptiptipoldefar selv? Var der langt til marken? Hvor hentede de stenene? Var der middagspause, havde de mad med? Det er kun din egen fantasi, der sætter grænsen for hvad du vil undersøge.

Indholdsfortegnelse