i

Byfogedens opgaver

Michael Augustesen
Del artiklen:

Forskellige opgaver

I dette blogindlæg om slægtsforskning vil jeg gøre dig opmærksom på nogle af de mange arkivalier, der relaterer sig til de såkaldte byfogeder.

I de danske byer var der mange forskellige opgaver, som blev varetaget af byfogeden. På https://da.wikipedia.org/wiki/Byfoged kan der læses en del om de opgaver, som byfogeden havde igennem tiden.

Markedspas

En af opgaverne var blandt andet at udstede markedspas.

Markedspas var ifølge ”Ordbog over det danske Sprog” (der også findes online her https://ordnet.dk/ods) en tilladelse til at rejse til et marked i en anden by (end ens hjemsted) for der at forhandle sine varer og lignende.

På dette link kan du se hvilke arkivserier om markedspas, der findes på Rigsarkivet.https://www.sa.dk/daisy/arkivskaber_eller_arkivserie_liste?c=markedspas&d=1&e=2022

Scannede arkivalier

En del af disse arkivalier er scannet, så du kan læse dokumenterne hjemme fra din computer.

I ”Protokol over udstedte markedspas” fra Holstebro Byfoged kan du f.eks. se navne på en række borgere, der i 1791 fik tilladelse til at rejse til blandt andet Ringkøbing, Vejle og Viborg for dér at deltage på marked og sælge varer.

Der er blandt andet Hattemager Søren Jørgensen, der får markedspas til Viborg og Sadelmager Søren Carstensen, der må sælge varer i Vejle. Du kan derfor få ekstra viden om dine forfædre, hvis de har fået et markedspas. Den 3. juli 1792 ses Hattemager Søren Jørgensen igen af få markedspas, atter for at besøge markedet i Viborg. Det må have været et godt marked for Hattemageren, da han ofte ses at deltage på markedet i Viborg. Han er dog ikke alene om at kunne sælge hatte i Viborg, faktisk er der deltagelse fra konkurrenterne i Holstebro, nemlig Hattemagerne Christian Jensen, Eskild Pedersen og Johan Handborg.

Starbas og Københavns Stadsarkiv

Via STARBAS kan du søge og finde denne side: https://www.starbas.net/arkivserie.php?arkivserie_id=13158&laes_mere=ja vedr. markedspas udstedt af Københavns Magistrat. På siden fremgår det, at der findes 4 protokoller over markedspas. Desuden er der under bemærkninger skrevet følgende:

Med forordning af 13. februar 1775 blev det forbudt at købe og sælge handels- og håndværksvare udenfor markederne. Kun personer der kunne forevise et markedspas, havde tilladelse til at rejse til markedet.

Markedspassene var kun gældende for en enkelt rejse, og skulle tilbageleveres efter hjemkomst. Passene indeholder følgende oplysninger:

– Fulde navn

– Forordningen, privilegiet, reskriptet eller laugsbrevet der berettigede pågældende person til et markedspas

– Varerne som personen medbragte

– Hvor og på hvilken måde varerne skulle sælges

– Ruten personen havde tilladelse til at rejse

Passene blev ordnet efter udstedelsesdato.

Det er ligeledes muligt at se tilbageleverede markedspas https://www.starbas.net/arkivserie.php?arkivserie_id=13159&laes_mere=ja

Disse Københavnske markedspas er dog ikke online men skal bestilles og ses på Københavns Stadsarkiv. Markedspas er kun en brøkdel af de mange opgaver og tilhørende arkivalier, der kan findes under byfogederne i de Danske Købstæder.

Nysgerrig efter mere?

Hvis du vil have flere informationer om dine forfædre, er byfogedernes arkiver et godt sted at finde oplysningerne.www.slaegtenshistorie.dk benytter ofte dokumenter fra byfogederne, når vi udarbejder slægtsbøger eller løser opgaver for vores kunder. Vi hjælper selvfølgelig også gerne dig.

Indholdsfortegnelse