i

Detaljerne

Michael Augustesen
Del artiklen:

Mange er interesseret i slægtsforskning for at få svar på, hvad vi er rundet af. Det er en hobby for mange og det er da også spændende at finde forfædrene. Desværre ses det også at en del personer, der har kastet sig ud i denne hobby fejlagtigt, tror at man hurtigt og nemt, ved hjælp af match fra forskellige udbydere og abonnementer, kan bygge sit slægtstræ op. I mange tilfælde er match da også rigtige, men der ses desværre også mange fejl, som så blot kopieres videre. En seriøs slægtsforsker vil altid kontrollere i originalkilderne som kirkebøgerne. Jeg medgiver, at det kan være svært at læse de gotiske bogstaver, men øvelse gør som bekendt, mester.  Slægtens Historie hjælper dig gerne, hvis du har behov for dette https://www.slaegtenshistorie.dk/oversaettelse-af-gotiske-bogstaver/

Kirkebøger

Ved gennemgang af eks. relevante Kirkebøger, som du kan finde her http://ao.salldata.dk/ eller her https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/geo/geo-collection/5  kan du finde dåb, konfirmationer, vielser og afdøde. Der er faktisk ofte en guldgrube af oplysninger i kirkebøgerne, som ikke fås ved hjælp af matches. Oplysningerne fra kirkebøgerne kan derfor være med til at få kød på din slægtshistorie, så det ikke kun bliver en opremsning af f.eks. fødselsdag og fødested. Jeg hører fra mange, at de gerne vil have fundet de spændende historier og få dem med i fortællingen om anerne.

Forgiftet af arsenik

I en nylig afsluttet slægtsopgave, var det, i bemærkningerne i kirkebogen fra Brovst sogn, Hjørring amt, https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser?epid=17121932#160591,26989748 , anført at en kvinde, Maren Sørensen, i juni 1883 var afgået ved døden, sammen med sin søster, ved et ulykkeligt tilfælde. Forgiftet af arsenik. Denne tragiske hændelse måtte der højst tænkeligt være skrevet om i aviserne.

Mediestream

https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/ kan du finde og søge i en lang række af digitaliserede aviser. Det er også muligt at søge i Radio og Tv-udsendelser samt reklamefilm. Jeg anbefaler at du læser denne vejledning om søgning https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/info/soegetips

Nå, tilbage til dødsfaldene i Brovst.

Via Mediestream fandt jeg disse to avisartikler fra henholdsvis Lolland-Falsters Folketidende og Bornholms Tidende, om hændelsen:

https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A58538b10-5fc8-42a7-a340-c1334b42f7ce

og

https://www2.statsbiblioteket.dk/mediestream/avis/record/doms_aviser_page%3Auuid%3A3186db91-cfd8-4a25-a592-55f4e4b8bfd0

Jeg er klar over at teksterne er skrevet med gotisk skrift, som jo var almindeligt på den tid, men prøv at læse avisartiklerne alligevel. Det er den slags viden om forfædrenes liv, der er guld værd at have i slægtshistorien.

Indholdsfortegnelse