i

Fortællinger, udsagn og historier i slægten

Michael Augustesen
Del artiklen:

Brug også fantasien

Mange familier har historier, udsagn og fortællinger om forfædrenes herkomst. Det kan være sydlandsk udseende, som angiveligt skulle stamme fra ”Spanske soldater”, at ”en barnefader skulle være adelig” eller lignende udsagn. Her er det vigtigt at man som slægtsforsker nøje overvejer, om udsagnet kan være sandt og forfølger alle de spor, der er tilgængelige i de mange kilder, der heldigvis er til rådighed på nettet og på arkiverne samt bruger fantasien for at løse gåderne. I et projekt, som www.slaegtenshistorie.dk netop har afsluttet, fandt en af vores dygtige slægtsforskere løsningen på et mere end 130 år gammelt familiemysterie.

Slægtstræf i 1890

Familien var samlet første gang i 1890 for at mindes den Danske stamfader, Johann Gottlieb Just, der var slagtermester i en stor jysk købstad. Forud for slægtsmødet, hvor alle efterkommere efter slagtermesteren deltog, var der udarbejdet en slægtsbog, hvor udgangspunktet var slagtermesteren.

Slagtermesteren var død i 1829, angiveligt 91 år gammel, og var indrejst i Danmark før 1781, hvor han blev gift.

Parret fik 5 børn og adskillige børnebørn og oldebørn. Alle tilgængelige Danske kilder blev nøje gransket, herunder folketællinger, kirkebøger, skifter og borgerskabsprotokoller.

Slægtsbog

Slægtsbogen, som var udarbejdet i 1890, indeholdt ingen oplysninger om slagtermesterens herkomst, udover at han kom fra Steinthal i Tyskland og at faderen (unavngiven) skulle være fra Tangermünde og være beskæftiget som skomager og være ud af huguenotslægt. Der findes et Steinthal i det gamle Preussen, og nuværende Polen, men kirkebøgerne der, starter først langt senere end det omtrentlige fødeår 1738. Efterkommere efter slagtermesteren har flere gange arrangeret udflugter og besøgt Steinthal i nuværende Polen.

Søgning på Google

Da det i bogen blev nævnt at slagtermesterens far var skomager, fandt vi ved søgning på Google, denne interessante notits. Notits handler om en sag mod Skomagersvend Gottlieb Just i en by kaldet Stendal.

http://recherche.landesarchiv.sachsen-anhalt.de/Query/detail.aspx?ID=2156795 Byen hedder Stendal, også på Tysk, men kunne jo være blevet fordansket til Steinthal, som jo betyder Stendal.

Det lokale arkiv

Vi tog straks kontakt til det lokale arkiv i Tyskland og fik personalet der til at slå op i sognets kirkebøger.

Kirkebøgerne fra sognet er desværre ikke digitaliserede og online på https://www.archion.de/   .Archion er en webside, hvor man som abonnent har adgang til rigtig mange tyske kirkebøger.

Arkivet fandt i løbet af et par timer, slagtermesteren samt en søsters dåb og forældrenes vielse.

Faderen kom fra Angermünde og ikke Tangermünde. Angermünde var en kendt Huguenotby. https://www.hugenotten.de/genealogie/2018-08-namensliste-pro-gen.pdf

Udsagnet i slægtsbogen om Huguenotafstamning kunne derfor være korrekt.

Slagtermesteren og hans søster var dog begge døbt i domkirken St. Nikolaus i Stendal ligesom forældrenes vielse fandt sted der. Alderen der var angivet ved slagtermesterens død, var ikke helt korrekt, han var ikke 91 men 81 år gammel.

Slægten fik nu dokumenteret stamfaderens herkomst og fik navne på forældrene og en søster. Fra efterkommernes side er vi blevet mødt med begejstring. Slægten glæder sig til at samles til et planlagt familietræf. De nye oplysninger, der har kastet lys over et uafklaret punkt i familiesagaen, vil blive præsenteret på familietræffet.

Indholdsfortegnelse