i

Kilder

Michael Augustesen
Del artiklen:

Som slægtsforsker skal man altid have øjne og øre åbne for mange typer af kilder og ikke kun fokusere på kirkebøger og folketællinger. Vi hos www.slaegtenshistorie.dk benytter gerne mange forskellige typer af kilder, når vi arbejder med vores kunders projekter og slægtsbøger.

Dagbøger

På en række lokalarkiver ligger der f.eks. dagbøger, som måske giver et indblik i tanker og handlinger. Vi kommer igennem dagbogen helt ind under huden på dagbogens forfatter.

Her er blot et par links til nogle dagbøger m.v.

https://arkiv.dk/vis/54463 omhandler hverdagslivet under Besættelsen.

https://arkiv.dk/vis/5241607 Dagbøger skrevet i tiden 1900 til 1910 af Hans Jørgen Hansen, Tømrersvend San Francisco, Californien, USA. Et andet og nyere eksempel er en række dagbøger skrevet af elever i 8.kl i anledning af Nationalmuseets kampagne d.2.sept.1992. https://arkiv.dk/vis/54463

Johannes Oldendorph

I egen slægtsforskning har jeg været så heldig at være efterkommer efter Johannes Oldendorph, der var præst i Haderslev. Johannes Oldendorph skrev sin selvbiografi, der findes på Det Kongelige Bibliotek i den Thotske Samling. Selvbiografien er siden blevet udgivet. Bogen indeholder oplysninger helt tilbage til år 1400 og frem til 1563 og beskriver i meget fine præstens erindringer om familie og slægt. En guldgrube af slægtsoplysninger.

Lokalarkiverne

På lokalarkiverne findes der også en række selvbiografier her er linket til et par stykker:https://arkiv.dk/vis/1560030  Alfred Lycke Gad Selvbiografi og https://arkiv.dk/vis/3624052  Jankowski, Jan, urmager, frihedskæmper, Svendborg. Prøv at gå på jagt på lokalarkiverne. Måske har en af dine slægtninge også skrevet en dagbog eller selvbiografi.

Lokalhistorie

Jeg har i et tidligere blogindlæg nævnt at lokalhistorie og slægtsforskning går hånd i hånd. Mange sogne er beskrevet og i en stor del af disse beskrivelser, er der fine personbeskrivelser samt detaljerede informationer om gårdenes ejerforhold. Her er mit tip, at du kan prøve at søge efter det sogn, som du er interesseret i, på Slægtsforskernes Bibliotek https://slaegtsbibliotek.dk/ og se om ikke, der skulle være litteratur for det specifikke område. Et andet sted at søge er https://www.ronlev.dk/lokalhistoriske-boger.html Her er fordelen, at lokalhistoriske bøger er lagt op under det relevante amt. En meget stor del af bøgerne kan læses online ellers henvises til dit lokale bibliotek, der kan skaffe materialet hjem til dig.

Indholdsfortegnelse