i

Løsagtige kvinder

Michael Augustesen
Del artiklen:

Løsagtige kvinder har altid været en del af vores samfund, men deres historier er ofte blevet overset eller misforstået. I dette blogindlæg vil vi dykke ned i historien om disse kvinder og deres betydning for vores forståelse af fortiden. Vi har nok alle hørt om kvinderne på Sprogø ellers kan du læse mere om dette emne her https://www.visitnyborg.dk/nyborg/planlaeg-din-tur/pigehjemmet-paa-sprogoe-gdk935700 men der findes mange andre oplysninger, som du kan bruge i din slægtsforskning.

www.slaegtenshistorie.dk har netop renskrevet en række af de kilder, der ligger på Rigsarkivet https://www.rigsarkivet.dk/ om løsagtige kvinder. Kilderne skal bruges i forbindelse med en tv-udsendelse om emnet.

Hvem var de løsagtige kvinder?

Løsagtige kvinder var kvinder, der ikke fulgte de sociale normer for kvindelig adfærd i deres tid. Dette kunne omfatte kvinder, der havde sex uden for ægteskabet, arbejdede i erhverv, der blev anset for upassende for kvinder, eller på anden måde udfordrede de gældende kønsnormer. På Rigsarkivet findes en række arkivalier, hvor der er billeder og navne på nogle af kvinderne. Fotografiportrætterne af offentlige og andre løsagtige fruentimmere i 1880 er fra Københavns Politi, 2. Politiinspektorat. Du kan se billederne her https://www.sa.dk/ao-soegesider/billedviser?epid=17318199#216037,40850690

Hvorfor er de vigtige for slægtsforskning?

At studere løsagtige kvinder kan give os en dybere forståelse af vores forfædres liv og de samfund, de levede i. Disse Løsagtige kvinder var ofte marginaliserede og deres historier kan give os et unikt indblik i de udfordringer, de stod overfor, og de måder, hvorpå de navigerede i deres verden.

Hvordan kan vi finde dem i arkiverne?

At finde løsagtige kvinder i arkiverne kan være en udfordring, da mange af dem blev udeladt fra officielle optegnelser eller blev registreret under forskellige navne. Dog kan dokumenter på arkiverne m.m. ofte give os spor. Det kræver tålmodighed og detektivarbejde, men belønningen er en rigere og mere nuanceret forståelse af vores fortid. Hvis du på Rigsarkivets søgemaskine Daisy https://www.sa.dk/daisy/daisy_forside søger på ”Løsagtige kvinder” kan du som eksempel bestille og på læsesalen se Københavns Amts Søndre Birks arkivalier om emnet https://www.sa.dk/daisy/arkivskabers_arkivserier?d=1&ngid=783012 Der findes ”Advarsels- og tilholdsprotokol for løsagtige kvinder”, ”Journal for sager om utilladeligt samliv på Frederiksberg”, ”Protokol over løsagtige fruentimmere og syfilisramte mænd” og meget mere af samme art.

Konklusion

Løsagtige kvinder er en vigtig del af vores historie, der fortjener at blive undersøgt og forstået. Ved at inkludere deres historier i vores slægtsforskning kan vi skabe et mere komplet og nuanceret billede af vores forfædres liv og det samfund, de var en del af. Så lad os begynde rejsen og dykke ned i historien om de løsagtige kvinder i vores fortid. Husk at www.slaegtenshistorie.dk hjælper dig med din slægts historie.

Indholdsfortegnelse