i

Søgbare databaser

Michael Augustesen
Del artiklen:

Forslag til nogle databaser

I dette her blogindlæg vil www.slaegtenshistorie.dk skrive om nogle af de mange renskrevne databaser med søgemuligheder, der findes online på internettet.

Den umiddelbart største samling af renskrevne folketællinger finder du i Dansk Demografisk Database https://ddd.dda.dk/kiplink1.htm

Dansk Demografisk Database indeholder folketællinger fra 1787 og frem. Der er enkelte folketællinger fra 1930 men størstedelen er fra 1787 til 1890. Folketællinger er, udover kirkebøgerne, den vigtigste kilde, som vi slægtsforskere har.

Nygaard og Wads sedler

Der findes også databaser, der er søgbare på fornavn, efternavn eller stednavn. Her må nævnes Nygaards sedler https://ddd.dda.dk/nygaard/sogeside.asp som dækker Jylland. Wads sedler https://sedler.dis-danmark.dk/wad/vis_form.php er den fynske pendant til Nygaards Sedler.

Vendelboarkivet

Hvis du har forfædre i Vendsyssel, så bør du også se nærmere på http://www.vendelboarkivet.dk/ På siden kan der læses følgende: Vendelboarkivet blev skabt af postmester T.M. Sørensen i perioden fra 1967 til slutningen af 1980’erne. Han indsamlede materialet fra aviser og blade, fra personalhistoriske bøger, som f.eks. stater over forskellige erhverv, diverse folketællinger og fra egen og andres forskning. Kartotekskortene er for det meste maskinskrevne, men kan også være lavet med fotokopimaskine eller ved, at udklip er limet på kortene. Kartotekskortene blev organiseret i kasser – i alt 104 med ca. 130.000 kort.

Frivilliges renskrivninger

Hvis du ikke er så skrap til selv at læse de gamle bogstaver, så er der håb forude. På denne side https://sub.dis-danmark.dk/digitalekilder/search/default.asp  er der en masse gamle dokumenter og kilder, som frivillige har renskrevet til latinske bogstaver. Dokumenterne er opdelt efter amt-herred-sogn.

Wadschier

Der er mange, der stiller hjemmesider til rådighed med affotograferede arkivalier. Her skal nævnes http://www.wadschier.dk/ hvor du kan finde omkring 600.000 affotograferede sider og arkivalier fra lokalarkiver og Rigsarkivet. Desuden er der databaser med afskrevne kilder og slægtsrelevant materiale og artikler.

Gravsten

Hvis du ønsker at finde gravsten, er der heldigvis også frivillige, der har været rundt på landets kirkegårde og affotografere gravstenene der. https://dk-gravsten.dk/news.php  På siden skrives det, at der er registreret lidt mere end 590.000 navne. Siden er lavet på frivillig og ulønnet basis. Du kan evt. også selv melde dig som frivillig og bidrage til projektet.

Frihedsmuseets modstandsdatabase

Hvis nogle af dine familiemedlemmer, forældre eller bedsteforældre har deltaget i 2. verdenskrig i ”Modstandsbevægelsen” så er der gode chancer for at finde personerne i Nationalmuseets database over modstandsfolk https://modstand.natmus.dk/ På grund af Persondataloven er det dog ikke alle, der er nævnt.

Kurt Kermit

Den sidste søgbare database, som jeg vil nævne i dette blogindlæg, er Kurt Kermit Nielsens hjemmeside https://kkermit.dk/ Her kan du finde mange forskelligartede, renskrevne oplysninger. Et eksempel der bør fremhæves er ”Kongelige bevillinger til ægteskab”. Gør dig selv en tjeneste og se nærmere. Det kunne være at der er bid og brugbart materiale til din egen slægtsforskning.

Din egen slægtsbog

Husk at hvis du ikke selv har tiden eller lysten til at slægtsforske, så vil www.slaegtenshistorie.dk gerne hjælpe dig med et projekt, så du kan få din egen families historie leveret i en smuk bog.

Indholdsfortegnelse