i

Udvandrerne

Michael Augustesen
Del artiklen:

Udvandret for at søge lykken

De fleste familier i Danmark, ja faktisk i hele Skandinavien har familiemedlemmer, der på et tidspunkt er udvandret for at søge lykken i et andet land. Typisk rejste mange til USA eller måske helt til Australien. Ofte har www.slaegtenshistorie.dk kunder, der henvender sig med spørgsmål om der mon er nulevende slægtninge i for eksempel USA eller vil vide noget om, hvordan det så gik for slægtningen, der udvandrede.

Adgang til oplysninger

Det kan vi heldigvis, i mange tilfælde, hjælpe med at finde ud af. www.slaegtenshistorie.dk har købt adgang til en række internationale eller Amerikanske databaser, hvor det er muligt at søge oplysninger. Militære kilder i USA, Australien, England, Canada og New Zealand kan måske findes på https://www.fold3.com/?group=1 og på https://www.newspapers.com/ kan du finde og læse en lang række aviser. På https://www.archives.com/collections kan du måske også være heldig at finde billeder eller fødsels- og dødscertifikater.

Henning

I min egen slægt har jeg fundet mange oplysninger om min morfars bror, der havde udlængsel og udrejste fra Danmark i en ung alder.

Henning, som morfars bror hed, var ud af fiskerfamilie og fik hyre på et oceangående skib i handelsflåden. Jeg har ved søgning i en række kilder, fundet mange fine oplysninger om Henning.

Da Japanerne angreb Pearl Harbour i december 1941, var Henning netop ankommet til New York. Der var ikke mulighed for at forlade USA og Henning gik i land og meldte sig som frivillig ved militæret og var Amerikansk soldat i 4 år og var aktiv i 4 invasioner.

Henning fik Amerikansk statsborgerskab i oktober 1943. Han var da tjenestegørende i Palermo på Sicilien, hvor han var med til invasionen i General Pattons armé. Oplysningerne om dette er ifølge hans dødsannonce fra 1991. Jeg har været heldig at få dødsannoncen samt nogle breve, der var sendt til familien i Danmark. Brevene, der dækker perioden 1950-1991 giver et fint indblik i Hennings integrering i USA og hans familieforhold. Henning blev gift og fik 3 børn i USA og arbejdede siden som mekaniker hos Case traktorer i Wisconsin. Henning og hans familie besøgte sin gamle far og 4 brødre i Danmark i slutningen af 1960érne. Jeg fik for nogle få år siden kontakt til et af Hennings børn og i forbindelse med en ferie i USA mødtes min kone og jeg med nogle af efterkommerne efter Henning ”over there”.

Slægtsbog

Jeg har modtaget mange fine billeder og fortællinger om Henning, som alt sammen skal med i den slægtsbog, som jeg skriver på. Ovenstående er blot et eksempel på hvad der kan findes om udvandret slægt. www.slaegtenshistorie.dk hjælper også gerne dig med at opspore eventuelle udvandrede familiemedlemmer og deres efterkommere.

Indholdsfortegnelse