i

Søgbare databaser II

Michael Augustesen
Del artiklen:

Stor interesse

Vi kan hos www.slaegtenshistorie.dk se at der er meget stor interesse for at se vores tidligere blogindlæg om Søgbare databaser

Fortsættelse

Vi hos www.slaegtenshistorie.dk har derfor valgt at lave en fortsættelse af blogindlægget og vise endnu flere online, søgbare muligheder som slægtsforskere kan have stor glæde af at kende. Husk at som slægtsforsker er det vigtigste, udover fantasien, at vide hvor man finder oplysninger henne.

Informationer kan findes på arkiverne

Der er ufatteligt mange informationer på vores arkiver, som bare venter på at blive brugt. Nogle er heldigvis affotograferede og digitaliserede, så vi kan arbejde med kilderne hjemme fra, men endnu heldigere er det, at nogle af kilderne er søgbare og omskrevet fra Gotiske bogstaver til Latinske, læsbare bogstaver.

Værktøjer

Der findes også en række værktøjer, som slægtsforskere har brug for. Lad os starte med et eksempel på et helt uundværligt værktøj, nemlig Bauers Kalender, som du kan finde her: http://www.morchslaegt.dk/bauers/bauer.htm

I mange kirkebøger, især de ældste, er dåbsdatoer ofte skrevet som for eksempel 1. s. e. Trin. Hvilket betyder 1. søndag efter Trinitatis.

Her gælder det om at finde årstallet i kirkebogen og herefter slå op under årstallet i Bauers Kalender og finde 1. søndag efter Trinitatis. I f.eks. år 1780 kan vi i kalenderen se, at 1. søndag efter Trinitatis er den 28. maj. Ligeledes er det også en stor hjælp at kunne forstå gamle udtryk enten der er tale om mål, vægt eller betegnelser. Der findes heldigvis værktøjer til dette. Prøv at se på denne hjemmeside http://www.saack.dk/index_ordbog.htm

Mortensens Sedler

Hvis du har forfædre i Esbjerg, vil du sandsynligvis have stor glæde af ”Mortensens Sedler”, som du kan finde her: http://eba.esbjergkommune.dk/soeg-i-arkivet/personer/mortensens-sedler/simpel-soegning.aspx#second Der er tale om en stor samling af notater fra den forhenværende skolebibliotekar Ingolf Mortensen. Notaterne er tastet ind af en gruppe frivillige medarbejdere og indeholder oplysninger fra 9.252 sedler.

Trøst-Hansens sognekort

Hvis en af dine forfædre har været skolelærer, kan du måske være heldig at finde et billede af personen eller et billede af den skole, hvor personen var lærer, i denne billeddatabase https://skolehistorie.au.dk/samlinger/sognekort/

Odensedatabasen

Hvis du er så heldig at have aner i Odense, så er Odensedatabasen et fantastisk værktøj at kende. Du finder Odensedatabasen her: https://www.odensedatabasen.dk/ Databasen indeholder informationer om borgere i Odense i tidsrummet 1741-1921 og om ejendomme på grunde, der var bebygget forud for år 1900.

Sogne og Byrådsprotokoller

https://www.retrodigitalisering.dk/protokoller/ er en nyere samling af Sogne og Byrådsprotokoller, der er renskrevne og søgbare.

Udover forhandlingsprotokoller kan det nævnes, at der også kan findes Tyendeprotokoller, Valgprotokoller og Værgerådsprotokoller. Der er tale om en guldgrube af personoplysninger. Der kommer også stadig mere ind i databasen. I skrivende stund er der 623 skannede Sogne- og Byrådsprotokoller samt 59 transskriberede Sogne- og Byrådsprotokoller.

Indholdsfortegnelse